Başka bir yazımızda Amsterdam’ın ikinci el cenneti olduğunu anlatmış ve ikinci el dükkanlarından bahsetmiştik. Bu dükkanlar daha çok kıyafet, çanta ve ayakkabı bulabileceğimiz ikinci el dükkanları, günümüz tabiriyle ‘vintage store’ ları idi.
Şimdi ise Amsterdam’ın bit pazarlarından bahsedeceğiz. Öyle ki bu pazarlarda bulabileceğimiz eşyalar yanında, sadece kıyafetlerden bahsetmek biraz sönük kalacaktır.
Zira Avrupa’nın genelinde olduğu gibi Hollanda’da bir hayli yaşlı nüfusa sahiptir. Yaşlı insanların evleri kapandıkça, eşyaları değerlerine göre antikacından bit pazarına çeşitli dükkanlarda satılır.
Özellikle koleksiyon yapan insanlar için tam bir şölen Amsterdam’ın bir pazarları. Neler mi var? Eski plaklardan dergilere, İkinci Dünya Savaşı’nda kullanılan asker kasklarından, kime ait olduğu bilinmeyen gümüş çerçeveli siyah beyaz fotoğraflara… Tabi bayanların ilgisini çekebilecek mavi desenli İngiliz ve Hollanda porselenlerini, pasta servis takımlarını ve neden bu kadar çok olduğunu henüz anlayamadığımız minik tadımlık çatal setlerini unutmayalım.
Ayrıca bazı pazarlarda avize, etajer gibi antika ev eşyalarına da rastlayabilirsiniz.
Bunların yanı sıra Noordermarkt’da sadece Burberry satılan veya sadece kürk satılan pazar tezgahları da cabası.
1- NOORDERMARKT BİT PAZARI
Sadece Pazartesi günleri öğlene kadar açık olan pazar; kıyafet, antika ev eşyası, kitap gibi geniş yelpazeye sahip ancak çok büyük bir pazar değil. Eğer İngiliz porselenlerine meraklıysanız mutlaka bi uğramanızı tavsiye ederiz. Ayrıca şehir merkezinde olduğu için, Amsterdam’a kısa süreliğine gelmiş olsanız bile kolayca ulaşabilirsiniz.
Adres:
Noordermarkt, 1015 MV Amsterdam
2- WATERLOOPLEIN BİT PAZARI
Amsterdam’ın göbeğinde Watelooplein’de bulunan ve Pazar günleri dışında her gün açık olan bit pazarı, Amsterdam’ın en büyük bit pazarıdır.
Bit pazarındaki eşya çeşitliliği sizi tarihte bir yolculuğa çıkarabilir.
Adres:
Waterlooplein, 1011 NZ Amsterdam
3- IJ-HALLEN BİT PAZARI
IJ-hallen bit pazarı sadece Amsterdam’ın değil, Hollanda’nın da en büyük bit pazarıdır. Amsterdam’ın Noord (kuzey) kısmında neredeyse 750 tezgahıyla devasa bir pazardır. Her ay sadece bir hafta sonu açıktır ve diğer pazarların tersine giriş ücretlidir. Giriş ücreti yetişkinler için 4 Eur, 12 yaşına kadar olan çocuklar için 1.5 Eur’dur.
Central Station (merkez tren istasyonundan) NDSM Wharf’a kalkan bedava feribotlar ile 10 dakikada ulaşmak mümkündür.
Pazarda tezgah açmanın kuralı, ticari bir firma olmamak, bireysel satıcılar olmak ve satılan eşyaların ikinci el olmasıdır.
Pazarın hangi günler açık olduğuna http://www.ij-hallen.nl internet sitesinden bakabilirsiniz.
Adres:
Neveritaweg 15, 1033 WB Amsterdam
4- VRIJMARKT (SERBEST PAZAR)
Hollanda’da her yıl 30 Nisan Kraliçe Beatrix’in doğum günü (Queen’s Day) olarak kutlanır ve resmi tatildir. Doğum günü kutlama etkinliklerinden biri de tüm Hollanda genelinde vergisiz satış yapılmasıdır.
Ticaret kültürleri çok gelişmiş olan Hollandalılar, sabah erkenden, önceden belirleyip, kimse kapmasın diye bantlarla çevirerek “bezet” yani meşgul yazdıkları tezgah alanlarında, evde kullanmadıkları ikinci el eşyalarını, çocuklar ise artık oynamadıkları oyuncaklarını satarlar.
Bu kadar çok tezgahı barındırabilecek bir alan olmadığı için, parklar, kaldırımlar adeta tüm şehir büyük bir pazar alanına dönüşür. Vrijmarkt dünyanın en büyük bit pazarıdır ve burada alacağınız eşyalar için, pazarlık yeteneğinize bağlı olarak 50 sent veya en fazla bir kaç eur ödersiniz.
Dünyanın en büyük bit pazarında karşılaşabileceğiniz ürünler ise hayal gücünüzle sınırlıdır ve sadece bu deneyimi yaşamak için bir çok turist Hollanda’ya, özellikle Amsterdam’a akın eder.
5- KRINGLOOPWINKEL (GERİ DÖNÜŞÜM DÜKKANI) RATAPLAN
Kringloopwinkel Rataplan, sokak pazarı değil, adında da anlaşılacağı gibi bir dükkandır. Hollanda’da bu tür geri dönüşüm dükkanları Türkçe tabiriyle bit pazarları çokça bulunmaktadır.
Bu tür dükkanların diğer bit pazarlarından farkı ise, sadece kıyafet veya küçük ev eşyaları değil, aynı zamanda buzdolabından koltuk takımına, bardaktan tencereye kadar bir sürü eşya bulanabilmesidir. Satılan eşyalar her zaman kullanılmış değildir, bazen mağazalar teşhir ürünlerini geri dönüşüm dükkanlarına bağışlarlar.
Örneğin Hollandalılar evlerine bir eşya almadan önce bu tür dükkanları gezerek aradıklarını bulmaya çalışırlar. Bu tür alış veriş kültürü o kadar yaygındır ki, yılbaşı üzeri Rataplan’a yılbaşı süsleri ve ağaçlar gelir.
Ben kesinlikle ikinci el bir yatakta yatmam deseniz bile, ‘yeni bir şey gelmiş mi acaba’ diye her hafta ziyaret etmek isteyeceğinizden eminiz.
Kapak fotoğrafı: Júlia Vazquez